Πώς νικιέται το Χάος;

2022-10-14

Στον εκδηλωμένο κόσμο, ο δυαδισμός είναι έκφραση της σύνθεσης Ύλης και Πνεύματος. Το Φως του Πνεύματος εισερχόμενο μέσα στην αδρανή και "εν δυνάμει" ύλη, γεννάει τον κόσμο. Όλος ο κόσμος λοιπόν, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, είναι γέννημα Φωτός και Σκότους, Τάξης και Χάους.

Μέσα στη ψυχή μας συνυπάρχουν και τα δύο. Κι εκφράζονται κάθε στιγμή, σε κάθε δράση, συναίσθημα, σκέψη... Οι προσπάθειες των ανθρώπων λοιπόν να βαδίσουν προς το Φως, είναι απόλυτα φυσικό να βρίσκουν αντίσταση. Κι όχι μόνο αντίσταση από τις σκοτεινές δυνάμεις... Η πιο συνηθισμένη αντίσταση είναι η εσωτερική δική μας αντίσταση στην αλλαγή, στην ανάβαση και στον εξαγνισμό. 

Το εσωτερικό μας χάος παραμονεύει. Στις μικρές καθημερινές επιλογές μας, έρχεται και μας σταματά, προβάλλοντας δικαιολογίες: φοβάμαι, δεν μπορώ, δεν μου αρέσει, δεν ξέρω... Ο μηχανισμός των περιοριστικών πεποιθήσεων του κατώτερου νου δεν είναι παρά κρυσταλλοποιημένο χάος, υλοποιημένο σκοτάδι. Ένα έξυπνο χάος που ντύνεται με τον μανδύα της αδυναμίας και της αντίδρασης.

Τα συναισθήματα μας φουντώνουν και γεννάνε τρικυμίες, πανικός, άγχος, θλίψη, ανασφάλεια... Κι οι συνήθειες μας, κυρίως οι μικρές κι ασήμαντες έρχονται ως επιστέγασμα αδράνειας, φτιάχνοντας ένα βουνό από δυσκολίες εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει ένα λιβάδι ευκαιριών και δυνατοτήτων.

Πώς τα αντιμετωπίζουμε λοιπόν όλα αυτά; 

Το πρώτο βήμα είναι η συνειδητοποίηση και η αποδοχή του σκοταδιού, μέσα μας και γύρω μας. Δεν είμαστε τέλειοι, κι αυτό σημαίνει ότι η μάχη μαίνεται μέσα μας, ας την ακούσουμε κι ας πάρουμε τα όπλα.

Επόμενο βήμα η σταθερή υπομονετική ασταμάτητη προσπάθεια. Οι μεγάλοι πόλεμοι κερδίζονται με άπειρες μικρές νίκες. Καθημερινά και ακατάπαυστα, με υπομονή κι επιμονή, ας κάνουμε συνεχόμενα βήματα, κι ας είναι μικρά, κι ας μας φαίνονται ασήμαντα. Όπως το νερό σκάβει το βράχο, έτσι ας μείνουμε σταθεροί στην προσπάθεια μας να ρίξουμε φως στα σκοτάδια του χάους.

Και τέλος, ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να βιώσει την "παρηγοριά", την εσωτερική χαρά, για κάθε βήμα, για κάθε νίκη. Ας αναζητήσουμε τη χαρά στα μικρά και στα μεγάλα, στα καθημερινά και στα έκτακτα, στους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, στη φύση, στη δράση, στη γνώση, και πάνω απ΄ όλα στην αγάπη. Η χαρά είναι υλοποιημένο Φως! Μ' αυτήν ας νικήσουμε τα Σκοτάδια και το Χάος. Κι όσο το πετυχαίνουμε μέσα μας, τόσο την ακτινοβολούμε γύρω μας, και γινόμαστε Φάρος Φωτός για όσους αναζητούν...