Για τα όνειρα που μένουν όνειρα...

2018-02-07

Μέσα στις άπειρες δυνατότητες του Νου, υπάρχει και η ονειρική κατάσταση. Μιλούμε για εκείνα τα «όνειρα» που αφορούν την εν εγρηγόρσει κατάσταση. Τα όνειρα υποκινούνται από την επιθυμία. Χρησιμοποιούν τηνφαντασία η οποία πλάθει εικόνες, που συνθέτουν γεγονότα τα οποία καταλήγουν σε ένα απραγματοποίητο αποτέλεσμα (εφόσον ζουν μέσα στο «όνειρο»).

Βασική αιτία της ανάπτυξης της επιθυμίας για «όνειρο» είναι η έλλειψη, το ανεκπλήρωτο. Είναι μια εκτόνωση που έρχεται σαν αντίβαρο, για να αντισταθμίσει την ανημποριά του ατόμου να διαμορφώσει τη ζωή του, σύμφωνα με το όνειρό του.

Ονειρεύονται οι άνθρωποι που έχουν παράπονα από τη ζωή τους, οι αδικημένοι. Ονειρεύονται οι άνθρωποι που αδυνατούν να αντιδράσουν λόγω εξάρτησης ή μιας μόνιμης ανασφάλειας. Ονειρεύονται οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες εγκλωβισμού. Ονειρεύονται οι άνθρωποι των «πρέπει» οι οποίοι έχουν αναγκάσει τον εαυτό τους να υποστεί τις ξένες -από επιρροές -πεποιθήσεις τους.

Η απόδραση στο «όνειρο» γίνεται το σωσίβιό τους, γίνεται η παρηγοριά τους. Από αυτά τα όνειρα εκλείπει η ελπίδα.

Η επικινδυνότητα αυτής της κατάστασης αρχίζει να διαφαίνεται με την συχνή επανάληψη˙ όταν δηλαδή γίνει μόνιμη. Τότε αρχίζει η διαταραχή κι η αποδιοργάνωση του ψυχοβιολογικού συστήματος με κύριο σύμπτωμα˙ άλλα να λέει ο άνθρωπος ότι πιστεύει για τον εαυτό του και άλλα να κάνει.

Η ισορροπία προϋποθέτει την αρμονική συνύπαρξη ονείρου και εφαρμογής -θεωρίας και πράξης.

Όμως υπάρχει και μια άλλη κατάσταση ονείρου, η οποία υποκινείται και συμπεριφέρεται όπως και η προηγούμενη με την διαφορά ότι το όνειρο ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ. Σχεδιάζει με επίγνωση και συνειδητά. Καταστρώνει πρόγραμμα ξεκινώντας από το «σήμερα» και προχωρά μεθοδικά μέρα με τη μέρα.

Είναι οι άνθρωποι που ονειρεύονται και ταυτόχρονα καθορίζουν το αποτέλεσμα. Έχουν επίγνωση του ονείρου και της δύναμης που τους δίνει για να το πραγματοποιήσουν. Χρησιμοποιούν το όνειρο δίνοντάς του ενεργό στόχο. Στόχο που γίνεται ο δημιουργός του αποτελέσματος. Υλοποιούν την φαντασία. Ενεργοποιούν όλες τις ικανότητες που φαντάζονται. Συνεργάζονται αρμονικά με τον εαυτό τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να υλοποιηθεί ένα όνειρο είναι, ο άνθρωπος να πραγματοποιήσει αυτό που φαντάζεται για τον εαυτό του. Δηλαδή να χρησιμοποιήσει το όνειρο. Έτσι η φαντασία αναλαμβάνει τον αληθινό της ρόλο.

Το όνειρο που γίνεται στόχος ενεργοποιεί το μέλλον και το ελκύει προς το μέρος του. Είναι αυτό που παραδέχεται την αξία του εαυτού και την αποδεικνύει. Είναι ο οραματισμός μιας προσευχής.

Κ.Σ.