Οι 5 Αρχές των δελφινιών που θα σας κάνουν καλύτερο διαπραγματευτή

2021-02-17

Μην αποφεύγετε τις συγκρούσεις όταν το αποτέλεσμα είναι σημαντικό.

Σε όλη την παιδική μου ηλικία ήμουν γοητευμένη από τα δελφίνια.ολόκληρη η κρεβατοκάμαρά μου ήταν γεμάτη από αντικείμενα σχετικά με τα δελφίνια. Λατρεύω τους αστείους θορύβους τους, τον τρόπο που κολυμπούν τόσο κομψά και παίζουν με τα κύματα, και την λεία, λαμπερή και χαριτωμένη εμφάνισή τους. Για 15 χρόνια δυστυχώς έχασα τον ενθουσιασμό μου για τα δελφίνια, μέχρι που διάβασα το βιβλίο με τίτλο «Η Στρατηγική του Δελφινιού: Σκοράροντας μια νίκη σε έναν χαοτικό κόσμο» (The Strategy of the Dolphin: Scoring a win in a chaotic world) από τους Dudley Lynch και Paul L. Kordis).

Στο βιβλίο τους, οι συγγραφείς περιγράφουν γιατί τα «δελφίνια» - άνθρωποι που χρησιμοποιούν παρόμοιες στρατηγικές με το θαλάσσιο ζώο - είναι τόσο σπουδαίοι επιχειρηματίες. Ειδικά οι διαπραγματευτικές τους δεξιότητες τους δίνουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τους «καρχαρίες» και τους «κυπρίνους» - τους δύο άλλους τύπους διαπραγματευτών που περιγράφονται στο βιβλίο. Το να αντιμετωπίζετε συγκρούσεις είναι αναπόφευκτο όταν ξεκινάτε μια επιχείρηση, οπότε θα πρέπει να είστε αποτελεσματικός διαπραγματευτής παρά να προσπαθείτε να αποφύγετε συγκρούσεις.

Καρχαρίες (κερδίζω-χάνεις)

Ακολουθούν ένα μοντέλο έλλειψης-ό,τι υπάρχει πρέπει να αποκτηθεί: πρέπει να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Θέλουν να είναι ο νικητής, ανεξάρτητα από το κόστος.

Σε διένεξη με έναν καρχαρία: Μια κακή κίνηση και θα φαγωθείτε από αυτόν. Οι καρχαρίες θα φάνεουσιαστικά οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένου και του δικού τους είδους.

Κυπρίνοι (χάνω-κερδίζεις)

Ακολουθούν επίσης ένα μοντέλο έλλειψης, αλλά πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν. Θα κολυμπήσουν γρήγορα μακριά αντί να αντιμετωπίσουν τη σύγκρουση.

Όταν βρίσκονται σε διένεξη: οι κυπρίνοι είτε θα υποχωρήσουν, είτε θα αποχωρήσουν. Οι κυπρίνοι τείνουν να μαζεύονται όλοι μαζί μέχρι να φτάσουν οι καρχαρίες και να τους φάνε.

Δελφίνια (κερδίζω-κερδίζεις)

Πιστεύουν σε πιθανή έλλειψη και πιθανή αφθονία. Έχουν πολύ υψηλότερη νοημοσύνη από τους καρχαρίες και τους κυπρίνους, και έχουν τη δυνατότητα να μάθουν από την εμπειρία τους. Η συμπεριφορά τους δεν είναι προβλέψιμη. Αλλάζουν τις ενέργειές τους αφού αξιολογήσουν την κατάσταση. Συνήθως θα επιδιώξουν ένα αποτέλεσμα κερδίζω - κερδίζεις, αλλά μπορούν σκόπιμα να επιλέξουν μια στρατηγική ήττας-νίκης. Στα δελφίνια αρέσει να κερδίζουν, αλλά δεν χρειάζονται από εσένα να χάσεις εκτός αν επιμένεις σε αυτό.

Όταν βρίσκονται σε διένεξη: προσαρμόζονται επιτυχώς σε κάθε κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Δεν πρέπει να μένουν ανάμεσα στους κυπρίνους, πρέπει να προσέχουν να μην αιμορραγούν (ακόμα και όταν δαγκώνονται) και χρησιμοποιούν έξυπνες στρατηγικές για να νικήσουν τους καρχαρίες.

Μετά την ανάγνωση του «Η στρατηγική του δελφινιού», το οποίο περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες οπτικές για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί νοοτροπία «δελφινιού», αναρωτιόμουν πόσο ήμουν πληροφορημένη για τις πραγματικές στρατηγικές που χρησιμοποιούν τα πραγματικά δελφίνια. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μελετήθηκαν και γράφτηκαν για τις γνωστικές και κοινωνικές συμπεριφορές των δελφινιών - οι άνθρωποι είναι σε αναζήτησηγια να πουν,μέχρι νεωτέρας, εάν οι άνθρωποι ή τα δελφίνια είναι στην πραγματικότητα πιο έξυπνοι. Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε αυτήν τη συζήτηση (ψηφίζω τα δελφίνια), αλλά ανεξάρτητα από αυτό, όλοι συμφωνούν ότι τα δελφίνια έχουν μια περίπλοκη ικανότητα εγκεφάλου και έχουν δείξει ότι είναι πολύ έξυπνα πλάσματα.

Στη συνέχεια, έχω συνοψίσει μερικά από όσα έμαθα σε πέντε, εύκολες στην ερμηνεία, αρχές που θα σας κάνουν περισσότερο «δελφίνι», ή με αυτήν την προοπτική έναν καλύτερο διαπραγματευτή και πιο πιθανά να δημιουργήσετε την νεοφυή σας επιχείρηση με τον τρόπο που πιστεύετε ότι είναι ο καλύτερος.

1. Εξασκήστε την αυτογνωσία και την αυτοδιαχείριση σας

Το πιο σημαντικό πράγμα για τη νοημοσύνη - με την έννοια που την εκτιμούμε - είναι η ικανότητα να έχουμε αυτογωσία. Εδώ είναι μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη NPR interviewόπου συζητείται η αυτογνωσία στα δελφίνια. Η αυτογνωσία επιτρέπει την ανάπτυξη περίπλοκων συμπεριφορών ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων εργασιών, ήχων, αντικειμένων, σημάτων κ.λπ. Τα δελφίνια έχουν πολύ υψηλή ικανότητα να μαθαίνουν, να αναγνωρίζουν, να θυμούνται και να αντιδρούν κατάλληλα.

Αν και όλοι οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα του εγκεφάλου να έχουν αυτογνωσία, όλοι «χάνουν» αυτή την ικανότητα κατά καιρούς (https://www.newscientist.com/article/dn9019-watching-the-brain-switch-off-self-awareness/). Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε πότε και γιατί απενεργοποιείται η αυτογνωσία σας και πώς να το ελέγχετε αυτό καλύτερα.

Η αυτογνωσία κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης - συνήθως μια αγχωτική κατάσταση - δεν είναι πάντα εμφανής, αλλά είναι σημείο κλειδί να έχεις τη σχετική ευφυία.

2. Μην κουράζεστε προσπαθώντας να νικήσετε τα κύματα

Όταν σκέφτεστε τα δελφίνια, πιθανότατα τα σκέφτεστε να κολυμπούν και να παίζουν με τα κύματα. Τα δελφίνια είναι υπέροχα στην ανίχνευση της ενέργειας των κυμάτων και στον καθορισμό του τρόπου σύλληψης ενός κύματος. Η έρευνα (https://www.nature.com/articles/355821a0) δείχνει ότι μπορούν να το κάνουν αυτό για ώρες, γεγονός που μειώνει τον καρδιακό ρυθμό, το μεταβολικό ρυθμό και το κόστος μεταφοράς έως και 70%.

Όταν βρίσκεστε σε διένεξη, προσπαθήστε να αισθανθείτε πού βρίσκεται η ενέργεια της συνομιλίας και πώς να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας.

3. Βρείτε άλλα δελφίνια για να περιβάλλετε τον εαυτό σας

«Ένα δελφίνι μόνο του δεν είναι πραγματικά ένα δελφίνι», λέει η Lori Marino https://www.nationalgeographic.com/magazine/, βιοψυχολόγος και εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου για την Υπεράσπιση των Ζώων της Kimmela. «Το να είσαι δελφίνι σημαίνει να ενσωματωθείς σε ένα σύνθετο κοινωνικό δίκτυο».

Συνήθως τα δελφίνια ζουν σε ομάδες των 2-40  (https://www.dolphins-world.com/dolphin-social-structure/), αλλά οι ερευνητές έχουν βρει ομάδες έως και εκατοντάδες μέλη. Η κοινωνική συμπεριφορά αποτελεί σημαντικό μέρος των καθημερινών δραστηριοτήτων των δελφινιών. Τα δελφίνια χρησιμοποιούν παιχνιδιάρικη συμπεριφορά και διαφορετικά είδη ήχων, όπως ηχοεντοπισμού και σφυρίγματα για να επικοινωνούν με τα υπόλοιπα. Τα δελφίνια εμφανίζουν ένα βαθμό συνοχής που σπάνια παρατηρείται σε άλλες ομάδες ζώων. όταν ένα άτομο έχει ανάγκη, ολόκληρη η ομάδα θα έρθει να βοηθήσει.

Μόνο οι καρχαρίες θέλουν να έχουν την αποκλειστική νίκη να κερδίσουν έναν αγώνα. Βρείτε τους συντρόφους σας δελφίνια που θα συνεργαστούν για να κερδίσετε τη σύγκρουση.

4. Μάθετε με ποια δελφίνια πρέπει να είστε φίλοι

Πρόσφατα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ομάδες των δελφινιών δεν είναι σταθερές. υπάρχει πολλή ανταλλαγή μελών μεταξύ διαφορετικών ομάδων. Για τα δελφίνια, οι συμμαχίες φαίνεται να είναι περιστασιακές και εξαιρετικά περίπλοκες (https://www.nationalgeographic.com/magazine/). Μια υπόθεση ότι ο μεγάλος εγκέφαλός τους μπορεί να εξηγηθεί από την ανάγκη παρακολούθησης όλων αυτών των σχέσεων. Τα δελφίνια έχουν ένα εξαιρετικά καλά ανεπτυγμένο και καθορισμένο παρασυμπαθητικό σύστημα για την επεξεργασία συναισθημάτων. Αυτό είναι απαραίτητο για τους προσωπικούς κοινωνικούς και συναισθηματικούς δεσμούς που υπάρχουν στις κοινότητες των δελφινιών.

Το να έχεις υψηλό EQ (Emotional Quotient - Δείκτης Συναισθηματικής Νοημοσύνης, σημ. μτφρ.)μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο από το υψηλό IQ (Intelligence Quotient - Δείκτης Νοημοσύνης, σημ. μτφρ.). Προφανώς, το να έχουμε και τα δύο είναι το καλύτερο. Αυτή η συζήτηση στο άρθρο HBR μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε το EQ σας.

5. Μην φοβάστε τους καρχαρίες

Τα δελφίνια εκπέμπουν δυνατά πακέτα ευρυζωνικών ήχων που ονομάζονται παλμοί έκρηξης για να κυνηγήσουν τους καρχαρίες. Και αν είναι απαραίτητο, μπορεί ακόμη και να είναι θανατηφόρα για έναν καρχαρία. Καθώς τα δελφίνια δεν είναι ποτέ μόνα ή μπορούν να καλέσουν τους συμμάχους τους για βοήθεια, περικυκλώνουν γρήγορα έναν καρχαρία από διαφορετικές κατευθύνσεις. Τα δελφίνια είναι πολύ πιο επιδέξιοι κολυμβητές, μπερδεύοντας τον καρχαρία και καθιστώντας τον ανίκανο να κυνηγήσει τα δελφίνια. Εμβολίζοντας τα ρύγχη τους στη μαλακή περιοχή κάτω από την κοιλιά του καρχαρία μπορεί να το χτυπήσει ασυνείδητα ή ακόμη και να συνθλίψει το σκελετό του καρχαρία.

Γνωρίστε τα αδύνατα σημεία των εχθρών σας, συγκεντρώστε δυνάμεις με τους συμμάχους σας και επιτεθείτε στην τέλεια στιγμή.

Τελική άσκηση για να σας κάνει να σκεφτείτε

Για να το κάνετε πιο εφαρμόσιμο στο νεοφυές εγχείρημά σας, σκεφτείτε ποια συμπεριφορά συνήθως εμφανίζουν οι συνιδρυτές / υπάλληλοί σας. Υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο συμπεριφέρονται έτσι; Μπορείτε να εντοπίσετε καταστάσεις όπου οι διαπραγματεύσεις είναι πιο δύσκολες; Γνωρίζοντας ότι μπορείτε να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα όταν σκέφτεστε σαν ένα δελφίνι ΚΑΙ όντας περιστοιχισμένοι από άλλα δελφίνια, μπορείτε να χτίσετε έναν ωκεανό δελφινιών.


Συγγραφέας: Daphne Fecheyr

Πηγή: https://medium.com/nature-s-way-of-communicating/5-dolphin-principles-that-will-make-you-a-better-negotiator-d76312a26c8b