Σεμινάριο online                      Να έχεις ή να είσαι? Πρακτικά βήματα αυτοπραγμάτωσης

2021-05-19

Ξέρω πώς τίποτα δεν είναι δικό μου εκτός από τη σκέψη που ανεμπόδιστα κυλάει από την ψυχή μου.

Κι ακόμα, κάθε όμορφη στιγμή πού η καλή Μοίρα μ' αφήνει ολόψυχα να χαρώ.

                                                 Goethe

Η Φύση του Έχει

To έχει λειτουργεί μονάχα στο χρόνο: στο παρελθόν, παρόν και μέλλον. Ο τρόπος ύπαρξης με βάση το έχει, έχει τις ρίζες του στην ατομική ιδιοκτησία. Με βάση το έχει εκείνο που έχει πραγματική σημασία είναι η απόκτηση ιδιοκτησίας και το απεριόριστο δικαίωμα μου να διαφυλάξω αυτά που απέκτησα. Ο τρόπος του έχει αποκλείει όλους τους άλλους. Πραγματικά, μεταβάλλει τον άνθρωπο και τα πράγματα σε κάτι νεκρό και υποταγμένο στην εξουσία των άλλων.

Το Ενεργητικό Είναι

Το είναι λειτουργεί μονάχα στο εδώ και τώρα (hie et nunc). Το είναι αναφέρεται στο πραγματικό, σε αντίθεση με την ψεύτικη εικόνα της αυταπάτης. Μ' αυτή την έννοια, κάθε προσπάθεια να πλατύνουμε τον τομέα του είναι σημαίνει μια πλατύτερη εμβάθυνση στην πραγματικότητα του εαυτού μας, των άλλων, του κόσμου γύρω μας. Ο τρόπος του είναι έχει σαν προϋποθέσεις την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την παρουσία της κριτικής λογικής. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η ενεργητικότητα, με την έννοια της εσωτερικής δραστηριότητας, της δημιουργικής χρήσης των ανθρώπινων δυνάμεων. Το να είναι κανείς δραστήριος, σημαίνει να μπορεί να εκφράζει τις ικανότητες του, το ταλέντο του, τον πλούτο των ανθρώπινων δώρων που διαθέτουν σε τελευταία ανάλυση όλα τα ανθρώπινα πλάσματα. Σημαίνει ν' ανανεώνει κανείς τον εαυτό του, να μεγαλώνει, να ξεχύνεται, ν' αγαπάει, να ξεπερνάει τη φυλακή του απομονωμένου του εγώ, να δίνει.

Ποιο από τα δύο θα επικρατήσει;

Αυτές οι θεωρήσεις δείχνουν ότι και οι δύο τάσεις υπάρχουν μέσα στους ανθρώπους: η μια, το έχει - η κατοχή - η επιθυμία για επιβίωση. Η άλλη, το είναι - η τάση για δόσιμο και θυσία- που χρωστάει τη δύναμη στην έμφυτη ανάγκη του κάθε ανθρώπου να ξεπερνάει την απομόνωση του και να γίνεται ένα με τους άλλους. Αφού αυτές οι δυο αντιφατικές δυνάμεις υπάρχουν σ' όλους τους ανθρώπους, είναι επόμενο ότι η κοινωνική δομή με τις αξίες και τους κανόνες της αποφασίζει ποια από τις δύο θα υπερισχύσει. Πρέπει ν' αποφασίσουμε ποια από τις δυο θέλουμε να καλλιεργήσουμε.


ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Στο σεμινάριο την εισήγηση/παρουσίαση των θεμάτων θα την κάνει ο κ. Δημήτρης Μπαρμπαδήμος, εμπνευστής και  πρόεδρος τους συλλόγου "Νέο Θεμέλιο", συγγραφέας και  ερευνητής για πάνω από 30 χρόνια. 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ONLINE

Πέμπτη 3/6 , 8:30 μμ

"ΝΑ ΕΧΕΙΣ Ή ΝΑ ΕΙΣΑΙ;"

Ανάμεσα στην ασφάλεια των περιορισμών του "έχει" και το ρίσκο της ελευθερίας του "είναι", χρειάζεται να βρούμε την δύναμη να καλλιεργήσουμε εκείνη την στάση ζωής που θα μας οδηγήσει στην αυτοπραγμάτωση, στην χαρά, σ' έναν καλύτερο κόσμο... Ας αποφασίσουμε λοιπόν ποιο θέλουμε να καλλιεργήσουμε κι ας κάνουμε το πρώτο βήμα.

Το online σεμινάριο, που ξεκινάει την Πέμπτη 3/6, θα δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να κατανοήσουν πιο βαθιά και καθαρά τις δύο αυτές στάσεις ζωής, καθώς και τα κλειδιά για να μπορέσουν να κάνουν το πέρασμα από το "έχει" στο "είμαι". 

Το σεμινάριο θα είναι online (λόγω των συγκεκριμένων περιορισμών για τον Covid19), διάρκειας 5 συναντήσεων (1:30 ώρας η κάθε μία), που θα ξεκινήσει την Πέμπτη 3 Ιουνίου, στις 8:30 μμ

Τα θέματα του σεμιναρίου στις 5 αυτές συναντήσεις θα είναι:

1. Το "έχει" και το "είναι" στην καθημερινή εμπειρία

2. Το "έχει", η έννοια της ιδιοκτησίας στο παρελθόν και σήμερα

3. Το "είναι", η ελευθερία, η χαρά και η αυτοπραγμάτωση

4. Πώς αναπτύσσεται το "είναι", μέσα από την δράση, την συλλογικότητα και την συνειδητότητα

5. Η γέννηση ενός καλύτερου κόσμου, βασισμένου στο "είμαι", η απόφαση και ο δρόμος

ΤΡΟΠΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ/ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί σε πλατφόρμα ZOOM. Όσοι ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν πρέπει να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα συμμετοχής και την στείλουν μέχρι και την Τετάρτη 2/6. 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η παρακολούθηση της πρώτης από τις 5 συναντήσεις είναι εντελώς δωρεάν.

Για τις επόμενες 4 υπάρχει ένα συμβολικό κόστος των 20€, (για τους φοιτητές είναι 15€) που θα πρέπει να κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό του Συλλόγου Νέο Θεμέλιο μέχρι τις 10/6 (ημέρα της δεύτερης συνάντησης).

Ο λογαριασμός θα αποσταλεί σε όσους παρακολουθήσουν την πρώτη συνάντηση και αποφασίσουν να συμμετέχουν και στις επόμενες τέσσερις.

(Να σημειωθεί πως τα χρήματα της συμμετοχής δεν αφορούν πληρωμή κάποιου, αλλά είναι εισφορά για την ενίσχυση του συλλόγου, που χωρίς άλλη βοήθεια προσπαθεί να επιβιώσει σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς.)

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

"ΝΑ ΕΧΕΙΣ Ή ΝΑ ΕΙΣΑΙ;"