Ενδοσκόπηση: η δύναμη του εσωτερικού Πολεμιστή

2019-04-03

Η Ενδοσκόπηση μοιάζει με την αναζήτηση της πυξίδας μέσα στο σκοτάδι και την τρικυμία. Στον κόσμο τίποτα δεν μένει το ίδιο, τίποτα δεν είναι μόνιμο, καμιά μορφή δεν μένει αναλλοίωτη. Όλα δονούν, όλα περιστρέφονται, αλλάζουν, κινούνται, σαν ένα ποτάμι που δεν σταματά κάθε στιγμή να μεταβάλλεται, κυλώντας απλά από την πηγή του προς τον τελικό προορισμό του, την ένωση του με την Θάλασσα. Κι όμως... αυτοί οι αέναοι κύκλοι της αλλαγής περιστρέφονται γύρω από ένα σημείο, από το Σημείο! Από κει που όλα αρχίζουν κι όλα επιστρέφουν.

Και στον άνθρωπο το ίδιο είναι. Όλα δονούν, όλα κινούνται και μεταβάλλονται, κάθε στιγμή, ακόμα κι αν νομίζουμε ότι είμαστε αδρανείς, ότι δεν αλλάζει τίποτα. Όλα... εκτός από το δικό του σταθερό Σημείο.

Ζωή... Θάνατος... Οι δύο όψεις ενός νομίσματος. Κι εκεί ανάμεσα στα δύο υποτιθέμενα άκρα, είμαστε εμείς, οι άνθρωποι, όντα θνητά και αθάνατα. Θνητά γιατί είμαστε παιδιά της γης, με σώματα που φθείρονται, που αλλάζουν, που καταστρέφονται... και παιδιά του ουρανού, του αιώνιου πατέρα, όντα αθάνατα, που κινούνται κυκλικά, σαν τα δελφίνια, μέσα κι έξω από τα νερά της ύλης.

Η Ενδοσκόπηση δεν είναι παρά η αναζήτηση αυτού του σταθερού εσωτερικού σημείου, αυτού του αιώνιου εαυτού, του αθάνατου όντος μας. Εκεί ριζώνει η δύναμη να αντιμετωπίσει τη αλλαγή από τη ζωή στο θάνατο (κι αντίστροφα!) χωρίς φόβο, πανικό, εμμονές... Εκεί ριζώνει η μετατροπή της ύψιστης αλλαγής που αντιπροσωπεύει ο θάνατος σε μια μετάβαση σε άλλη κατάσταση.

Για τον άνθρωπο που ασκεί την Ενδοσκόπηση ο θάνατος δεν είναι τέλος, δεν είναι μπαμπούλας, δεν είναι πηγή φόβου ή απελπισίας. Είναι φίλος και σύντροφος, που στέκεται κάθε στιγμή πίσω από το αριστερό του πλευρό (όπως περιέγραψε ο Κ. Καστανέντα), πάντα παρών, να του υπενθυμίζει τη φύση του, την θνητή και αθάνατη, για να μπαίνουν όλα στη θέση τους, να βρίσκει ο ίδιος τη θέση του, χωρίς αλαζονεία ή μικροπρέπεια, χωρίς ανάγκη για εξουσία ή παθητικότητα.

Ο άνθρωπος αυτός είναι ένας εσωτερικός Πολεμιστής, με την αρχαία έννοια της λέξης, ένας Συνειδητός άνθρωπος... Αυτός που ξέρει να κυριαρχεί στη φύση, τη ζωή, την ύλη... απλά γιατί κατανοεί τη λειτουργία τους. Είναι αυτός που κυριαρχεί στα μυστήρια της Ζωής (ή και του Θανάτου).