Εξάσκηση στο "Πάμμαχον"

2024-09-13

"Εξάσκηση στο Πάμμαχον" 

 Γνωρίζοντας την πολεμική τέχνη με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα. 

Αναβιώνουμε μια τέχνη "χαμένη" στον χρόνο, όπως και το Παγκράτιο, η οποία όμως εξασκούνταν μέσα στα χρόνια, από την Αρχαιότητα μέχρι και το 1940 σε σχολεία της Ηπείρου. 

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα, στο οποίο ο ασκούμενος, είτε θέλει να βρει την ευεξία του είτε να εξασκηθεί πιο μαχητικά και εντατικά, θα βιώσει την ομορφιά της ανακάλυψης της Εσωτερικής του Δύναμης.

Λίγα λόγια για το "Πάμμαχον"

Το Πάμμαχον δεν είναι απλώς μια πολεμική τέχνη ή ένα άθλημα μάχης, αλλά περιλαμβάνει μια κεντρική φιλοσοφία, στρατηγικές και μεθόδους ευεξίας που επέτρεψαν στον ελληνικό πολιτισμό να επιβιώσει (και συχνά να ευδοκιμήσει) για χιλιετίες. 

Ενσωματώνει ένα φιλοσοφικό θεμέλιο που υπερβαίνει τη φυσική μάχη. Στοχεύει στην ενίσχυση του χαρακτήρα, στην ενίσχυση του νου, του σώματος και του πνεύματος και στην προώθηση της προσωπικής ανάπτυξης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Ο Πρόεδρος της IPF, Κώστας Δερβένης, έχει περάσει δεκαετίες μελετώντας την ιστορία του "Πάμμαχον". Υπό την καθοδήγηση και την άδεια του κ. Δερβένη, μια σειρά πιλοτικών έργων πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2014-2024 με σκοπό την ανασυγκρότηση του αθλήματος και την επικύρωση των ισχυόντων κανόνων του "Πάμμαχον" .

Το Πάμμαχον και η Ευεξία

Τα ιατρικά κείμενα από τον 4ο αιώνα μ.Χ. στην ελληνόφωνη Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία περιγράφουν μια μορφή πυγμαχίας, που χαρακτηρίζεται από μη αντιτιθέμενες κινήσεις της γροθιάς, οι οποίες εκτελούνται με ύφος χορού. Αυτή η πρακτική συστήθηκε για την ανακούφιση της κόπωσης και τη μείωση της νευρικότητας, με συγκεκριμένες αναφορές στα οφέλη της για παθήσεις των νεφρών και του εντέρου. Οι κινήσεις, γνωστές ως «χειρονομίαι», περιλάμβαναν όχι μόνο κινήσεις των χεριών αλλά και τις κινήσεις των ποδιών με τη μορφή λακτισμάτων. Αυτές οι ασκήσεις κρίθηκαν κατάλληλες για ένα ευρύ φάσμα ατόμων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων και όσων ήταν άρρωστοι. 

Στη σύγχρονη εποχή, η Διεθνής Ομοσπονδία Πάμμαχον έχει ανακατασκευάσει οκτώ διακριτές κινήσεις, οι οποίες διδάσκονται σε όσους συμμετέχουν. 

Οκτώ κινήσεις και αναπνοές που προέρχονται από τον αρχαϊκό/αρχαίο τελετουργικό χορό και τη μαχητική κινησιολογία
Οκτώ κινήσεις και αναπνοές που προέρχονται από τον αρχαϊκό/αρχαίο τελετουργικό χορό και τη μαχητική κινησιολογία


Κάθε Παρασκευή στις 19:30, λειτουργεί ένα τμήμα εξάσκησης στο Πάμμαχον, διάρκειας περίπου 1 ώρας.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ

Υπεύθυνος για την εκπαίδευση είναι ο κ. Νίκος Σπανός, εκπαιδευμένος από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάμμαχον, κ. Κώστα Δερβένη.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η παρακολούθηση της πρώτης από τις συναντήσεις είναι εντελώς δωρεάν.

Για τις επόμενες υπάρχει μία συμβολική μηνιαία εισφορά των 25€, (για τους φοιτητές και ανέργους είναι 20€).

Να σημειωθεί πως τα χρήματα της συμμετοχής δεν αφορούν πληρωμή κάποιου, αλλά είναι εισφορά για την ενίσχυση του συλλόγου, που χωρίς άλλη βοήθεια προσπαθεί να επιβιώσει σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς. 

ΤΡΟΠΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ/ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Η σειρά πρακτικής στο "Πάμμαχον" διεξάγεται στον χώρο του Νέου Θεμέλιου, Πτολεμαίων 30 - 3ος ορ. (περιοχή Αντιγονιδών), Θεσσαλονίκη. Όσοι ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν πρέπει να συμπληρώσουν και να στείλουν την παρακάτω ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.

Εναλλακτικά μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους τηλεφωνικά, στο τηλ. 6989142233

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ "ΠΑΜΜΑΧΟΝ"